Νέα Υπηρεσία Δημιουργίας E-shop με ΔΩΡΟ την πρώτη φωτογράφιση! Δες την Προσφορά ➞

Φωτογράφιση ή φωτογράφηση; Τι είναι το σωστό;

Ένας από τους συχνότερους γλωσσικούς διαξιφισμούς στην ελληνική γλώσσα είναι το ζήτημα "φωτογράφιση ή φωτογράφηση;" Και οι δύο όροι χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν τη διαδικασία της φωτογράφησης, αλλά ποιος είναι ο πιο "σωστός";

Η σύγχυση μεταξύ των λέξεων “φωτογράφιση” και “φωτογράφηση” είναι κάτι που συμβαίνει συχνά, κυρίως λόγω της ομοιότητας στον ήχο και την ετυμολογία τους. Η λέξη “φωτογράφιση” και η λέξη “φωτογράφηση” είναι δύο διαφορετικές λέξεις που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν την πράξη της λήψης μιας φωτογραφίας. Συχνά χρησιμοποιούνται εναλλακτικά, αλλά υπάρχουν ορισμένες διαφορές μεταξύ τους.

Η γραμματική βάση 

Η λέξη "Φωτογράφηση" προέρχεται από τη σύνθεση των ελληνικών λέξεων "φως" (light) και "γραφή" (writing), και σημαίνει τη διαδικασία της καταγραφής εικόνας μέσω του φωτός. Αυτή είναι η πιο "τυπική" έκφραση και είναι ευρέως αποδεκτή σε επίσημα κείμενα και εκπαιδευτικό υλικό.

Η βασική διαφορά μεταξύ των δύο λέξεων έγκειται στην ετυμολογία τους. Η λέξη “φωτογράφιση” προέρχεται από το ρήμα “φωτογραφώ”, το οποίο λήγει σε -ώ. Τα ουσιαστικά που προέρχονται από ρήματα σε -ώ σχηματίζουν την κατάληξή τους σε -ήση. Η λέξη “φωτογράφηση”, από την άλλη πλευρά, προέρχεται από το ρήμα “φωτογραφίζω”, το οποίο λήγει σε -ίζω. Τα ουσιαστικά που προέρχονται από ρήματα σε -ίζω σχηματίζουν την κατάληξή τους σε -ιση. Μπορείτε να βρείε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Η Ιστορική Εξέλιξη

Στα χρόνια της δημοκρατίας στην Ελλάδα, το επίσημο λεξικό της ελληνικής γλώσσας υιοθετούσε τον όρο "φωτογράφηση". Τα επίσημα έγγραφα και οι νόμοι χρησιμοποιούσαν αυτόν τον όρο για να περιγράψουν τη διαδικασία της φωτογράφησης.

Η λέξη “φωτογράφηση” είναι η παλαιότερη από τις δύο. Χρησιμοποιείται από τον 19ο αιώνα, όταν η φωτογραφία ήταν μια σχετικά νέα τεχνολογία. Η λέξη “φωτογράφιση” εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 19ου αιώνα και άρχισε να κερδίζει έδαφος τον 20ό αιώνα. Δείτε περισσότερα εδώ.

Η Χρήση στα Μέσα Ενημέρωσης

Με την άνοδο της τεχνολογίας και την ευρεία χρήση των μέσων ενημέρωσης, ο όρος "φωτογράφιση" άρχισε να γίνεται πιο δημοφιλής. Τα μέσα ενημέρωσης χρησιμοποιούσαν τον όρο σαν μια πιο "σύγχρονη" έκδοση, οδηγώντας σε μια κάποια αποδοχή του στην καθημερινή ζωή.

Ενώ στα μέσα ενημέρωσης, οι δύο λέξεις χρησιμοποιούνται εξίσου συχνά, υπάρχουν ορισμένες διαφορές στην χρήση τους. Για παράδειγμα, η λέξη “φωτογράφηση” χρησιμοποιείται συχνά σε τίτλους, ενώ η λέξη “φωτογράφιση” χρησιμοποιείται συχνά στο σώμα των άρθρων.

Η Ορθότητα

Και οι δύο λέξεις είναι σωστές αρκεί να τις χρησιμοποιείτε με συνοχή στα κείμενά σας.

 Δεν υπάρχει λάθος στη χρήση της μιας ή της άλλης λέξης αλλά είναι σημαντικό να μη χρησιμοποιείτε και τις δυο εκδοχές στο ίδιο άρθρο προς αποφυγή σύνχισης των αναγνωστών. 

Eν Kατακλείδι

Η λέξη "φωτογράφηση" είναι γλωσσικά πιο ακριβής και έχει ιστορικά υιοθετηθεί σε επίσημα κείμενα και νομοθεσία.

Η σύγκρουση μεταξύ των δύο λέξεων “φωτογράφιση” και “φωτογράφηση” είναι μια σύγκρουση μεταξύ δύο μορφών της ίδιας λέξης. Η βασική διαφορά μεταξύ τους έγκειται στην ετυμολογία τους. Η λέξη “φωτογράφηση” είναι η παλαιότερη και χρησιμοποιείται περισσότερο στα μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, η λέξη “φωτογράφιση” κερδίζει έδαφος και χρησιμοποιείται όλο και συχνότερα.

Στη Snapium Product Photography χρησιμοποιούμε περισσότερο τη λέξη “φωτογράφιση” καθώς από τα Google Analytics φαίνεται να έχει περισσότερο όγκο αναζήτησης.
– Snapium Product Photography

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

avif format image

Το AVIF: Η Νέα Επανάσταση στην Συμπίεση και την Βελτίωση των Εικόνων για το SEO

Η εποχή των εικόνων στον κόσμο του διαδικτύου έχει αλλάξει, και το AVIF είναι εδώ για να το αποδείξει. Συμπιέζει, βελτιστοποιεί, και επαναπροσδιορίζει την ταχύτητα των ιστοσελίδων. Είναι το AVIF το μυστικό όπλο του SEO; Ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτόν τον καινοτόμο τύπο αρχείου εικόνας και τον ρόλο του στη βελτίωση της επιδόσεων του διαδικτυακού κόσμου.

Read More
360 photo

Φωτογράφιση 360 Degrees

Η φωτογράφιση 360 degrees είναι μια εντυπωσιακή τεχνολογία που επιτρέπει στους χρήστες βλέπουν περιμετρικά το προϊόν σαν να το κρατάνε στα χέρια τους, προσφέροντας μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία από τις παραδοσιακές φωτογραφίες ή βίντεο.

Read More